Ramos Pinto Port

Ramos Pinto

 

Sinds de oprichting door Adriano Ramos Pinto in 1880 is het huis Ramos Pinto al snel bekend geworden om haar vernieuwende en ondernemende strategie. Deze was en is nog steeds gebaseerd op het toepassen van nieuwe technieken bij de wijnproductie en op de speciale aandacht voor de uitstraling en de promotie van zijn ports en wijnen.

Ramos Pinto

 

Adriana Ramos Pinto was altijd vernieuwend bezig als het ging om de marketingstrategie van zijn ports. Hij selecteerde de beste materialen voor de verpakking van zijn portwijnen, bestelde kaarten en posters, ontworpen door de beste kunstenaars en ontwikkelde diverse promotionele acties, welke hun tijd ver vooruit waren.

Ramos Pinto

 

De huidige promotionele uitingen worden regelmatig ontwikkeld door internationale kunstenaars. Enkele van deze werken hangen zelfs in het Museum of Modern Art te New York. Recentelijk introduceerde Ramos Pinto een serie nieuwe labels voor de gehele Port collectie. Deze nieuwe labels zijn creatief en vernieuwend doch klassiek. Ramos Pinto hecht weliswaar grote waarde aan vernieuwing, maar de link met het verleden zal altijd bewaard worden.

In 1990 werd Ramos Pinto onderdeel van de Roederer groep.

Ramos Pinto is eigenaar van vier wijngaarden in de Douro-wijnregio: Quintas do Bom Retiro en da Urtiga (traditionele wijngaarden in het hart van de Douro-vallei, voor verfijning en raffinement), Quinta dos Bons Ares (één van de modernste wijngaarden in de Douro Superior, voor een frisse en levendige noot) en tot slot Quinta de Ervamoira (gelegen in de Côa-vallei, voor structuur, stevigheid en intens fruit).

Ramos Pinto

 

Het is zeer bijzonder voor een port producent om zoveel wijngaarden in eigen beheer te hebben, het betekent dat Ramos Pinto een grote controle heeft over de kwaliteit van de druiven.  

Ramos Pinto

 

In ons assortiment voeren wij:

Ramos Pinto Porto White
  • Ramos Pinto Porto White

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Arinto (elegantheid en finesse), Codega (rijp fruit en volume), Rabigato (frisheid en fruitigheid) en Viosinho (body en aroma).
  • Kleur: goudgeel.
  • Neus: aroma’s van rijp en gedroogd fruit.
  • Smaak: rijke, delicate Port met tonen van wit fruit, citroen en een hint honing en amandel. Rijke boterachtige smaak op het gehemelte.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met zachte geitenkaas en meloen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

 

 

Ramos Pinto Adriano Reserva White
  • Ramos Pinto Adriano Reserva White

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Codega, Malvasia Fina, Rabigato en Viosinho. Deze Port is vernoemd naar de oprichter van het huis Ramos Pinto, Adriano. De lagering in eikenhouten vaten vindt plaats in de kelders in Vila Nova de Gaia gedurende een periode van 7 jaar.
  • Kleur: donker goudgeel.
  • Neus: delicate aroma’s van citrus, nectar, honing, gedroogde vijg en rijp wit fruit.
  • Smaak: elegante, delicate Port met tonen van exotisch fruit en een hint honing, toffee en kaneel. Zachte, lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met gedroogd fruit, noten, canapés en pasta met garnalen en mosselen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-13°C.

 

 

Ramos Pinto Porto Ruby
  • Ramos Pinto Porto Ruby

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Touriga Franca en Tinta Barroca. Deze Port heeft gedurende een periode van 3 jaar gelagerd op ‘balseiros’.
  • Kleur: intens robijnrood.
  • Neus: intense aroma’s van zwarte bes, pruim en een hint sherry.
  • Smaak: frisse, volle Port met tonen van kers, braam, pruim, framboos en een hint kaneel. Aromatische, lange afdronk waarin fruittonen overheersen.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met diverse kazen, desserts van rood fruit en zoete desserts.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11-13°C.

 

 

Ramos Pinto Reserva Collector
  • Ramos Pinto Reserva Collector (tijdelijk ook verkrijgbaar in Magnum)

Proefnotities: 

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Tinto Cäo en Touriga Franca. Tijdens de gisting wordt zuivere wijnalcohol toegevoegd, zodat de gisting stopt. De onvergiste suikers zorgen voor een aangename zoetgraad in de Port. De Reserva Collector volgt in de Portsoorten direct op de Ruby Port. In de proefruimte van Ramos Pinto selecteert men uit monsters van 2, 3 en 4 jaar oude wijnen en uit monsters van 7, 8 en 9 jaar oude wijnen de beste cuves. Men baseert de smaak van de Reserva Collector op een wijn met een gemiddelde leeftijd van 5 jaar.  
  • Kleur: levendig rood van kleur met taankleurige reflecties. 
  • Neus: aroma’s van zwarte bes, kers, druif en verse rozijn.
  • Smaak: krachtige, ronde Port met tonen van gedroogd rood fruit, confiture en hinten vanille en zoete krentjes. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met koud vlees, zoete desserts, chocolade en kazen.  
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 9-11º C.

 

Ramos Pinto Late Bottled Vintage
  • Ramos Pinto Late Bottled Vintage 2015

Deze Ramos Pinto Late Bottled Vintage is een port van 1 jaargang druiven.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Sousäo, Tinta da Barca, Touriga Franca en Touriga Nacional.
  • Kleur: levendig rood met blauwe reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van zure kers, braam, framboos en pure chocolade.
  • Smaak: volle Port met tonen van rode bes, toffee en een hint pure chocolade en vanille. Lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met wild, chocolade desserts en pittige kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11-15ºC. 
  • Deze Port dient na opening binnen 2 weken opgedronken te worden.

 

Ramos Pinto Porto Tawny
  • Ramos Pinto Porto Tawny

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz en Tinto Cäo. Deze Port heeft gedurende een periode van 3-5 jaar gelagerd op diverse soorten vaten.
  • Kleur: steenrood met amberkleurige reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van fruit, vijg en gedroogd blad.
  • Smaak: warme, zachte Port met tonen van donker fruit, vijg en een hint vanille. Lange, krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met kaasplateau, verse noten en niet te zoete desserts.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11-13°C.

 

 

Ramos Pinto Adriano Reserva
  • Ramos Pinto Adriano Reserva (tijdelijk ook verkrijgbaar in Magnum)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Tinto Cão en Touriga Franca. Deze Port is vernoemd naar de oprichter van het huis Ramos Pinto, Adriano. De lagering in eikenhouten vaten vindt plaats in de kelders in Vila Nova de Gaia gedurende een periode van 8 jaar.
  • Kleur: rood met oranje reflecties.
  • Neus: intense geur met tonen van vers fruit (kersen en bramen). Het lageren op eikenhouten vaten zorgt voor aroma’s van gedroogd fruit (pruimen) en noten (walnoot) met ondertonen van balsamico.
  • Smaak: de eerste impressie is van vers fruit, als gevolg van de leeftijd van de Port zijn ook wat tonen van peper waarneembaar. Uitstekend in balans met een lange en elegante afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met meloen en ham, desserts van gedroogd fruit en noten.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-13°C.

 

Ramos Pinto Quinta Da Ervamoira 10 Years Old
  • Ramos Pinto “Quinta Da Ervamoira” 10 Years Old (tijdelijk ook verkrijgbaar in Magnum)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Touriga Franca en Touriga Nacional. Deze Port heeft gedurende een periode van 10 jaar gelagerd op traditionele eikenhouten portpijpen.
  • Kleur: oranjerood met goudkleurige reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van sinaasappel, abrikoos en pruim en een hint vanille.
  • Smaak: zachte, delicate Port met tonen van vers fruit, pruim en zachte houttonen. Lange, complexe afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met gedroogd fruit, verse noten, gebak en niet al te zoete kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11-13°C.

 

 

Ramos Pinto Quinta Do Bom Retiro 20 Years Old
  • Ramos Pinto “Quinta Do Bom Retiro” 20 Years Old

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Tinto Cäo, Touriga Franca en Touriga Nacional. De druiven zijn afkomstig van één van de oudste wijngaarden in de Douro: Quinta Do Bom Retiro. Deze Port heeft gedurende een periode van 20 jaar gelagerd op traditionele eikenhouten portpijpen.
  • Kleur: warmrood met licht oranje tonen op de bodem van het glas.
  • Neus: intense aroma’s van grapefruit, abrikoos, amandel, hazelnoot, kaneel en rijke vanille.
  • Smaak: fluweelzachte, rijke Port met tonen van rijp, gedroogd fruit, noten en een hint vanille. Lange, complexe afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met chocolade, droog fruit, noten en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11-13°C.

 

 

Ramos Pinto Tawny 30 Years Old
  • Ramos Pinto “Tawny” 30 Years Old

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: blend van verschillende druiven afkomstig van oude wijngaarden. Deze Port heeft gedurende een periode van 30 jaar gelagerd op traditionele eikenhouten portpijpen.
  • Kleur: amberkleurig met oranje en granaatrode verkleuring.
  • Neus: rijke, complexe aroma’s van gedroogd fruit, vanille, kaneel en cacao.
  • Smaak: delicate, rijke Port met tonen van amandel, hazelnoot, vanille en een hint zoethout. Lange, complexe afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met desserts met noten en mango, kazen en een sigaar.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11-13°C.

 

                

Ramos Pinto Lagrima White
  • Ramos Pinto Lagrima White

Dit is de zoetste van alle Portwijnen. Het is het vloeibare gedeelte van de gefermenteerde most, dit wordt Lágrima genoemd en heeft hierdoor een redelijk hoog suikergehalte (ongeveer 140 gram per liter). Tijdens de gisting wordt zuivere wijnalcohol toegevoegd, zodat de gisting stop. De Lágrima wordt gevinifieerd volgens traditionele methodes. Tijdens de gisting blijft de most in contact met de schillen. Na de gisting rijpt de jonge Port op eikenhouten portpijpen.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Codega, Malvasia Fina en Rabigato .
  • Kleur: goudgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van verse rozijn, sinaasappelbloesem en een vleugje honing.
  • Smaak: soepele Port met tonen van rijp fruit en tonen honing. Mooie, lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met foie gras, gegrilde inktvis en desserts.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7- 9ºC. 

 

Ramos Pinto Lagrima Red
  • Ramos Pinto Lagrima Red

Dit is de zoetste van alle Portwijnen. Het is het vloeibare gedeelte van de gefermenteerde most, dit wordt Lágrima genoemd en heeft hierdoor een redelijk hoog suikergehalte (ongeveer 140 gram per liter). Tijdens de gisting wordt zuivere wijnalcohol toegevoegd, zodat de gisting stop. De Lágrima wordt gevinifieerd volgens traditionele methodes. Tijdens de gisting blijft de most in contact met de schillen. Na de gisting rijpt de jonge Port op eikenhouten portpijpen.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Barroca, Tinta Roriz en Tinto Cäo.
  • Kleur: diep rood.
  • Neus: heerlijke aroma’s van kers, bes, zure kers en framboos.
  • Smaak: zijdezachte Port met tonen van rood fruit en een hint citrus. Mooie, lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met foie gras, chocolade en desserts.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7- 9ºC. 
Ramos Pinto