Tommasi
Eén van de wijnproducenten die kan worden gezien als ambassadeur van Italiaanse wijnen, is de familie Tommasi. Giacomo Tommasi is de grondlegger. Sinds 1902 verbouwen zij wijn en dragen zij hun kennis over van generatie op generatie. Naar goed Italiaans gebruik leiden il fratelli, de vier gebroeders Tommasi, op dit moment het bedrijf: Sergio, Enzio, Dario en Franco.
Tommasi Viticoltori is gelegen in Pedemonte, een dorpje in het hart van de Valpolicella Classico regio.
De wijngaarden strekken zich uit over een landgoed van 205 hectare. 105 hectare bevindt zich in de Valpolicella Classico regio, zoals op de prestigieuze heuvels van La Groletta, Conca d’Oro en Ca’Florian. De andere 100 hectare ligt in de Verona DOC regio’s. Deze wijngaarden zijn allen gezegend door moeder natuur met een fantastisch landschap en de perfecte groei omstandigheden.
In ons assortiment voeren wij:
- Tommasi Valpolicella Ripasso Classico Superiore D.O.C. 2020
Proefnotities:
- Druivenvariëteiten: 70% Corvina Veronese, 25% Rondinella en 5% Corvinone. Ripasso is het unieke resultaat van de 2e fermentatie op de warme gedroogde druivenschillen, die overgebleven zijn na persing voor de Tommasi Amarone. Dit proces, gebruikt in uitzonderlijke jaargangen, verleent rijkheid en karakter aan deze grote wijn. De wijn rijpt gedurende een periode van 18 maanden in Sloveens eiken vaten van 65 hectoliter.
- Kleur: intens robijnrood.
- Neus: intense aroma’s van pruim, rozijn en een hint zwarte peper.
- Smaak: volle, intense wijn met tonen van zoete kers, balsamico,gedroogde viooltjes en een hint eikenhout en zwarte peper. Mooi in balans met een rijke afdronk.
- Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met wit en rood vlees, wildgerechten, jonge en oude kazen.
- Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.
- Tommasi Amarone Della Valpolicella Classico DO.C.G. 2018
Proefnotities:
- Druivenvariëteiten: 50% Corvina Veronese, 30% Rondinella, 15% Corvinone en 5% Oseleta. Gemaakt volgends de traditionele ‘Appassimento’ methode. Alleen de beste en meest rijpe trossen worden voor Amarone gebruikt. Na de oogst worden de druiven op kleine rekken gehangen in open gebouwen, waar ze door de koele herfst en winter bries indrogen tot februari. Ze verliezen daarbij ongeveer 50% van hun gewicht en de natuurlijke suikers worden geconcentreerd. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende een periode van minimaal 3 jaar op Sloveens eiken vaten van 35 hl en daarna nog 1 jaar op fles.
- Kleur: intens robijnrood.
- Neus: intense aroma’s van braam, rijpe pruim en een hint kruiden en koffie.
- Smaak: intense, krachtige wijn met tonen van gedroogde aardbei, rode kers, viooltjes, pruim en een hint noten, pruimen en vanille. Mooi in balans met een lange afdronk.
- Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met rood vlees, wildgerechten, lamsvlees, spicy gerechten, BBQ gerechten en oude kazen.
- Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.