Delas Frères

Delas Frères

 

Delas Frères is een familiebedrijf met veel traditie. De historie voert terug naar 1835, het jaar van de oprichting door Charles Audibert en Philippe Delas. Reeds in 1879 had het wijnhuis een wereldwijde reputatie en won in Sydney de eerste gouden medailles. In 1924 werd de oorspronkelijke naam Audibert & Delas veranderd in Delas Frères.  

Delas Frères

 

Om aan de toenemende vraag naar wijn te kunnen voldoen werd na de Tweede Wereldoorlog een investering gedaan in de aankoop van wijngaarden in Chateauneuf-du-Pape en Hermitage. In de zestiger jaren van de vorige eeuw was Delas Frères een van de meest toonaangevende wijnbedrijven in de Rhône, met eigen wijngaarden in Hermitage, Cornas, Côte Rôtie en Condrieu.

Tot op de dag van vadaag is Delas Frères eigenaar van topwijngaarden in Hermitage zoals Les Bessards en Marquise de la Tourette, Chateauneuf-du-Pape, Côte Rôtie, Cornas, Condrieu, St. Joseph, Crozes-Hermitage, Côtes du Rhône en de Ventoux regio.

Delas Frères

Naast traditie is echter ook vernieuwing een kenmerk dat van toepassing is op Delas. De laatste 10 jaar heeft het bedrijf veel geïnvesteerd in het uitbreiden van de capaciteit, moderniseren van de productiefaciliteiten en het aanschaffen van nieuw eikenhoutenvaten en barriques. Daarbij werd in 1997 wijnmaker Jacques Grange aangetrokken, die voormalig wijnmaker bij Chapoutier is geweest.

Deze activiteiten en de inbreng van Jacques Grange hebben geleid tot een nog hogere kwaliteit van de wijnen. Delas spreekt ten aanzien van hun wijnen niet over een specifieke stijl. Elk jaar verschillen de weersomstandigheden, de gesteldheid van de bodem, de druiven, ofwel het terroir. Zij zijn pas tevreden als de wijn de kenmerken van de vintage weerspiegelt, of zoals zij het zeggen ‘Il faut que le vin réflecte l’année’.

Delas Frères

 

In ons assortiment voeren wij:

  •  Delas Côtes-du-Rhône Saint-Esprit A.C. 2022
Delas Côtes-du-Rhône Saint-Esprit A.C.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 70% Grenache Blanc, 10% Viognier, 10% Bourboulenc en 10% Clairette. Na het persen wordt de most 24 uur koud opgeslagen in afgesloten stalen tanks. Hierna gist de wijn op edelstaal bij een temperatuur van 18°C. De melkzure gisting wordt voorkomen om de natuurlijke frisse balans en de finesse in de wijn te behouden. Na de assemblage wordt de wijn opgeslagen op edelstalen tanks.
  • Kleur: goudgeel met groene reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van witte bloemen, geel fruit en een hint citrus.
  • Smaak: zachte, elegante wijn met tonen van geel fruit, groene appel, perzik en een hint mineralen en witte bloemen. Mooi in balans met een zachte afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met zeevruchten, gegrilde vis, zoetwatervis, quiches en salades.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 9-12°C.

 

 

 

Delas Crozes-Hermitage “Les Launes” Blanc A.C.
  • Delas Crozes-Hermitage “Les Launes” Blanc A.C. 2022

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 80% Marsanne en 20% Roussanne. Het productiegebied beslaat 1200 hectare en de maximaal toegestane opbrengst is 45 hl/ha. De druiven worden met de hand geoogst en in kleine kratten naar de kelders gebracht. Na behoedzaam persen gist de wijn in gesloten tanks bij een relatief lage temperatuur van 16°C. Op deze manier ontwikkelt de aromatische complexiteit van de Marsanne en de Roussanne.
  • Kleur: heldergeel met gouden reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van meidoorn, lindebloesem en hinten exotisch fruit.
  • Smaak: elegante, frisse wijn met tonen van geel fruit, mango en citrus. Mooi in balans met een zachte afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief ook heerlijk in combinatie met rivierkreeft, gevogelte, asperges en zachte kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 9-11°C.

 

Delas Frères Condrieu 'La Galopine' A.O.C.
  • Delas Frères Condrieu ‘La Galopine’ A.O.C. 2019

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Viognier. De wijngaarden liggen in 7 gemeenten in de departementen Rhône, Loire en Ardèche, die op de rechteroever liggen van de rivier de Rhône. Graniethellingen rijzen boven de rivier uit. De hellingen zijn zo steil dat mechanische bewerking onmogelijk is. Er heerst een matig landklimaat met hete en droge zomers en regelmatige regen in de rest van het jaar. De wijngaarden zijn vaak het slachtoffer geweest in de historie en zijn dikwijls bijna weggevaagd geweest; gedurende de barbaarse invasie, tijdens de periode van de “Grandes Compagnies”, in de 17e en 18e eeuw en meer recent tijdens de uitbraak van de phylloxera midden 19e eeuw. De wijnen van Condrieu genoten al voor de moderne tijd wereldwijd grote bekendheid. De La Galopine is een assemblage van drie percelen, Vérin, Saint-Cyr-sur-Rhône en Chavanay. De gemiddelde productie bedraagt 13.000 flessen. Na de handmatige oogst worden de druiven in kleine kratten naar de kelders vervoerd. Hier worden de druiven behoedzaam geperst, waarna de most in temperatuur gecontroleerde tanks gist bij een temperatuur van 16°C. Na de melkzure gisting rijpt de wijn enkele weken op het fijne depot, om zo de rijkdom en de structuur van de Viognier de benadrukken, terwijl de grote hoeveelheid aroma’s bewaard blijft in de wijn.
  • Kleur: strogeel met groene reflecties.
  • Neus: complexe aroma’s van viooltjes, abrikoos, perzik, honing en gedroogd fruit.
  • Smaak: geconcentreerde, vettige wijn met tonen van abrikoos, perzik, viooltjes en honing. Mooi in balans met in de afdronk tonen van tropisch fruit.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met asperges, groenteschotels, gestoomde vis in botersaus en kip Madras.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-12°C.

 

Delas Ventoux A.O.C.
  • Delas Ventoux A.O.C. 2022

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Grenache en Syrah.
  • Kleur: diep robijnrood met granaatrode reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rood fruit en lichte kruiden.
  • Smaak: ronde, elegante wijn met tonen van kers, rijpe bes en een hint kruiden. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met rood vlees, wit vlees, gevogelte, BBQ gerechten en gestoomde vis.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16°C.

 

 

 

Delas Côtes-du-Rhône Saint-Esprit A.C.
  • Delas Côtes-du-Rhône Saint-Esprit A.C. 2021

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Syrah en Grenache. De wijn heeft gedurende een periode van 8 maanden gelagerd op eikenhouten vaten.
  • Kleur: dieprood met donkere reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van bes, viooltjes, zoethout en een hint specerijen.
  • Smaak: ronde wijn met tonen van donker fruit, zoethout en kruiden. Mooi in balans met soepele tannines.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met  gegrilde vis, worstjes, koud vlees, lamsrack en BBQ gerechten.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16°C.

 

 

 

Delas Domaine des Genêts Vacqueyras A.C.
  • Delas Domaine des Genêts Vacqueyras A.C. 2021

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Grenache, Mourvèdre en Syrah. Na de oogst worden de druiven ontsteeld en gekneusd. De alcoholische gisting duurt ongeveer 15 dagen bij een temperatuur van tussen de 28 en de 30°C. Ongeveer 30% van de wijn rijpt in eikenhouten vaten, terwijl de rest in edelstaal rijpt om zo de frisse fruitige karakters van de druiven te behouden. Na de rijpingsperiode wordt de assemblage gemaakt en wordt de wijn gebotteld.
  • Kleur: robijnrood met een mooie schittering.
  • Neus: complexe aroma’s van rijp rood fruit, zwarte bes, steenvruchten en een hint zoethout
  • Smaak: volle, harmonische wijn met tonen van donker fruit en een hint kruiden en peper. Mooi in balans met een lange afdronk. Deze wijn heeft een goed bewaarpotentieel.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met rundvlees, klein wild, stoofschotels, paté, gerechten uit de Provençaalse keuken en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

Delas Saint-Joseph Les Challeys A.C.
  • Delas Saint-Joseph Les Challeys A.C. 2022

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Syrah. De wijngaarden hebben een gezamenlijke oppervlakte van 795 hectare, met een maximale opbrengst van 40 hl/ha. De druiven worden op het hoogtepunt van rijping met de hand geoogst. De gisting vindt plaats in open betonnen cuves en is geheel temperatuur gestuurd. De temperatuur tijdens de gisting ligt tussen de 28 en 32°C. Ongeveer 30% van de wijn rijpt op eikenhouten vaten, de rest rijpt op edelstaal om zo de volle fruitige aroma’s in de wijn te bewaren.
  • Kleur: robijnrood.
  • Neus: heerlijke aroma’s van framboos, aardbei, zwarte bes en een hint hout.
  • Smaak: volle, soepele wijn met tonen van donker fruit, framboos, cassis en een hint kaneel, zwarte bes en hout. Mooi in balans met een lange, zachte afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met stoofschotels, gemarineerd vlees, BBQ, gourmetschotels, klein wild, paté en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16°C.

 

Delas Les Reinages Gigondas A.C.
  • Delas Les Reinages Gigondas A.C. 2020

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 80% Grenache en 20% Syrah. Na de oogst worden de druiven ontsteeld en gekneusd. De alcoholische gisting duurt ongeveer 10dagen bij een temperatuur van tussen de 28 en de 30°C.
  • Kleur: diep granaatrood.
  • Neus: heerlijke aroma’s van zwarte kers en een hint kruiden.
  • Smaak: warme, krachtige wijn met tonen van donker fruit, kers en een hint kruiden. Mooi in balans met een elegante afdronk. Wij adviseren deze wijn te decanteren.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met wild, stoofschotels, rood vlees, paté en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

 

Delas Domaine des Tourettes Hermitage A.C.
  • Delas Domaine des Tourettes Hermitage 2019 A.C. (ook verkrijgbaar in Magnum)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Syrah. De druiven zijn afkomstig van 3 verschillende terroirs: l’Ermite, Le Sabot en het beroemde perceel Les Bessards. De druiven worden perceel voor perceel met de hand geoogst op het optimale punt van rijping. De druiven worden apart gevinifieerd. De gisting is traditioneel en vindt plaats in open betonnen tanks bij een temperatuur van 28-30° C en duurt ca 20 dagen. Na persing wordt de wijn overgestoken op eiken vaten. De wijn rijpt gedurende een periode van 1 tot 3 jaar op Franse eikenhouten vaten. 9% van de vaten wordt jaarlijks vernieuwd. 
  • Kleur: diep rood.
  • Neus: krachtige aroma’s van braam, zwarte olijf, specerijen, leder en vanille.
  • Smaak: krachtige, zijdezachte wijn met tonen van zwart en blauw fruit, kruiden en vanille. Mooi in balans met soepele tannines en een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met rood vlees, gemarineerd vlees, wildgerechten en kruidige stoofschotels.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

Delas Seigneur de Maugiron Côte-Rôtie A.C. 2019
  • Delas Seigneur de Maugiron Côte-Rôtie A.C. 2019 (ook verkrijgbaar in Magnum)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Syrah. De wijngaarden zijn gelegen in de Côte Brune en de Côte Blonde. De druiven worden op het hoogtepunt van rijping met de hand geoogst. De gisting vindt plaats in open betonnen cuves en is geheel temperatuur gestuurd. De temperatuur tijdens de gisting ligt tussen de 28 en 30°C. De wijn lagert gedurende een periode van 14-16 maanden in nieuwe eikenhouten vaten.
  • Kleur: diep karmijnrood.
  • Neus: intense aroma’s van zwarte bes, rode bes, zoethout en een hint hout.
  • Smaak: volle, zijdezachte wijn met tonen van kers, bes en een hint peper, kruiden en vanille. Mooi in balans met soepele tannines en een elegante afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met lam, parelhoen, eend, wild, asperges en truffels.
  • Bewaarpotentieel: tot 15 jaar.