Matsu
Raul Acha hoort tot een familie, welke reeds langer dan 2 eeuwen werkzaam is in de wijnwereld. Raul is ruim 10 jaar lang de Technisch Directeur van Vintae een oenologencollectief. Hij is hier verschillende projecten gestart in 9 regio’s o.a. Rioja, Priorat, Calatayud, Toro, Ribera del Queiles en Ribera del Duero.
Raul is Oenologist en maakt deel uit van de ‘Viticulture and Oenology Group ‘Vitur’ of the University of La Rioja’.
Doordrongen van de wens biodynamische wijn te maken in Toro, zocht Raúl Acha naar de beste wijngaarden in dat gebied. Matsu, dat in het Japans ‘geduldige balans’ betekent, omschrijft perfect de essentie van dit project. Matsu is geïnspireerd door de Japanse traditie van verzorging van de natuur, puurheid, eenvoud en het ontbreken van kunstgrepen. Het is een hommage aan de Spaanse wijntraditie in het algemeen en aan die van Toro met zijn zeer oude stokken Tinta de Toro in het bijzonder. Elke wijn binnen de Matsu trilogie wordt gemaakt van druiven die groeien in een volledig natuurlijke omgeving, zonder enigerlei vorm van manipulatie.
In ons assortiment voeren wij:
- Matsu El Picaro D.O. Toro 2023
El Picaro betekent ‘de schavuit’.
Proefnotities:
- Druivenvariëteit: 100% Tinta de Toro (Tempranillo). De druiven zijn afkomstig van 50 jaar oude druivenstokken. Het perceel wordt biodynamisch bewerkt. De druiven worden tijdens de eerste 15 dagen van Oktober met de hand geplukt. De druiven worden zacht geperst in een pneumatische pers, waarna een natuurlijke vergisting plaatst vindt in betonnen tanks bij een temperatuur onder 24°C. Één vijfde deel van de wijn lagert gedurende een periode van 3 maanden op Frans eikenhouten vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld zonder filtratie om zijn natuurlijke eigenschappen te behouden.
- Kleur: intens robijnrood.
- Neus: intense aroma’s van braam, bosbes en een hint mineralen.
- Smaak: fruitige, stevige wijn met tonen van kers, bes, pruim en zoethout. Mooi in balans met soepele tannines.
- Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met rood vlees, stoofschotels, tapas en Manchego kaas.
- Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.
- Matsu El Recio D.O. Toro 2021
El Recio is de ‘stijkop’ van Matsu.
Proefnotities:
- Druivenvariëteit: 100% Tinta del Toro (Tempranillo). De druiven zijn afkomstig van 90-100 jaar oude druivenstokken. Het perceel wordt biodynamisch bewerkt. De druiven worden tijdens de eerste 15 dagen van Oktober met de hand geplukt. De druiven worden zacht geperst in een pneumatische pers, waarna een natuurlijke vergisting plaatst vind in kleine betonnen tanks. De wijn lagert gedurende een periode van 14 maanden op Frans eikenhouten vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld zonder filtratie om zijn natuurlijke eigenschappen te behouden.
- Kleur: diep kersenrood.
- Neus: intense aroma’s van zwart fruit, chocolade en vanille.
- Smaak: ronde, zijdezachte wijn met tonen van zwart fruit, kers, cacao en hinten kruiden en vanille. Mooi in balans met soepele tannines.
- Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met wild, varkensvlees, rood vlees, lam en kazen.
- Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.
- Matsu El Viejo D.O. Toro 2021
El Viejo is de ‘bejaarde’ van Matsu.
Proefnotities:
- Druivenvariëteit: 100% Tinta del Toro (Tempranillo). De druiven zijn afkomstig van 100 jaar oude druivenstokken. Het perceel wordt biodynamisch bewerkt. De druiven worden tijdens de eerste 15 dagen van Oktober met de hand geplukt. De druiven worden zacht geperst in een pneumatische pers, waarna een natuurlijke vergisting plaatst vind in kleine betonnen tanks. De wijn lagert gedurende een periode van 16 maanden op nieuwe Frans eikenhouten vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld zonder filtratie om zijn natuurlijke eigenschappen te behouden.
- Kleur: diep kersenrood met violetkleurige reflecties.
- Neus: intense aroma’s van zwart fruit, rooster-, en rookaroma’s en een hint kruiden.
- Smaak: krachtige, soepele wijn met tonen van zwart fruit, geroosterd eikenhout en een hint kruiden. Mooi in balans met soepele tannines en een krachtige afdronk.
- Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met wild, varkensvlees, rood vlees, lam en kazen.
- Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.
- Door The Wine Advocate beoordeeld met 94/100 punten.
- Matsu La Jefa Blanco D.O. Toro 2021
La Jefa is ‘de baas’ van Matsu
Proefnotities:
- Druivenvariëteiten: Malvasia, Chardonnay en Viognier. De druiven zijn afkomstig van 50-150 jaar oude druivenstokken. Het perceel wordt biodynamisch bewerkt. De druiven worden vanaf 14 september met de hand geplukt. . De druiven worden zacht geperst in een pneumatische pers, waarna een natuurlijke vergisting plaatst vind in kleine betonnen tanks. De wijn lagert gedurende een periode van 14 maanden op grote Frans eikenhouten vaten.
- Kleur: strogeel.
- Neus: heerlijke aroma’s van rijpe abrikoos, perzik en een hint vanille.
- Smaak: zijdezachte, elegante wijn met tonen van zacht fruit, zuivel en een hint vanille. Mooi in balans met een lange afdronk met een hint anijs.
- Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met kwartel, witte vis, risotto, pasta en rijpe kazen.
- Aanbevolen serveertemperatuur: 8°C.