Vigneti del Vulture

 

Vigneti del Vulture

Het wijnhuis Vigneti del Vulture is gelegen in het hart van de regio Basilicata. Hier zijn een paar jaar geleden 6 enthousiaste vrienden een wijncoöperatie begonnen.

Basilicata

 

Het bedrijf is nieuw en werd gebouwd op de as van een lokale Vinegrowers Association (Basilium). Tegenwoordig worden op de nieuwe wijnmakerij in de stad Acerenza, in het hart van het productiegebied Aglianico del Gier, wijnen van topkwaliteit gemaakt uit geselecteerde wijngaarden die allemaal biologisch gecertificeerd zijn.

Vigneti del Vulture

 

De wijngaarden zijn beplant met oude wijnstokken met inheemse druivenvariëteiten als Aglianico, Greco en Fiano. De bodem is rijk aan mineralen. De wijngaarden liggen op ongeveer 800 meter hoogte, waardoor de wijnen grote complexiteit kunnen hebben en verfijnde aroma’s.

Vigneti del Vulture

 

Het wijnmaakteam staat onder leiding van talentvol wijnmaker Dennis Verdecchia en ervaren consultant Alberto Antonini, zij hebben gewerkt op de wijngaarden van Abruzzo en Campania.

In ons assortiment voeren wij:

Pipoli Greco-Fiano Basilicata I.G.P.
  • Pipoli Greco-Fiano Basilicata I.G.P. 2023

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 70% Greco en 30% Fiano.
    • De Greco druif betekent “Griek” en komt waarschijnlijk ook uit Griekenland, de druif is tijdens het eerste millennium voor Christus vanuit Griekenland naar Italië gehaald. De druif gedijt goed op een tufstenen en vulkanische bodem, die rijk is aan zwavel.
    • De Fiano druif is een vrij onbekende druivensoort en komt voornamelijk voor in het zuiden van Italië. Al in de oudheid werd deze druif verbouwd. Zijn naam is te danken aan het woord appiano, dat appel betekent, of aan het woord Apia, een stad in Avellino, of aan het woord apium, een aromatische plant uit de selderfamilie.
  • Kleur: strogeel met groene reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van abrikoos en zoete bloemen.
  • Smaak: volle, aromatische wijn met tonen van tropisch fruit, citrus en een hint bloemen. Mooi in balans met een frisse afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met visgerechten, sushi, wit vlees, licht gekruide Aziatische gerechten en salades.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-12 °C.

 

Pipoli Rosato Aglianico Basilicita I.G.P.
  • Pipoli Rosato Aglianico Basilicita I.G.P. 2023

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Aglianico.
  • Kleur: bleekroze.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rijpe framboos, aardbei en besjes.
  • Smaak: frisse, elegante wijn met tonen van klein rood fruit, kers en een hint mineralen. Mooi in balans met een rijke afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met BBQ gerechten, carpaccio en zomerse salades.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-10°C.

 

 

 

Pipoli Rosso Aglianico Basilicata D.O.C.
  • Pipoli Rosso Aglianico Basilicata D.O.C. 2020

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Aglianico del Vulture. De druiven zijn met de hand geplukt en zijn afkomstig van geselecteerde wijngaarden. 40% van de wijn heeft gedurende een periode van 10 maanden op eikenhouten vaten gelagerd. Vervolgens lagert de wijn nog gedurende 3 maanden op fles.
  • Kleur: helderrood met violetkleurige reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van kers, zure zwarte kers en hinten van kruiden en vanille.
  • Smaak: stevige, soepele wijn met tonen van donker fruit met een hint balsamico, kruiden en vanille. Soepele tannines en een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met vleesgerechten, BBQ gerechten, gourmetschotels, gevogelte en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

 

Piano del Cerro Aglianico del Vulture D.O.C.
  • Piano del Cerro Aglianico del Vulture D.O.C. 2019

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Aglianico. Deze druiven zijn afkomstig van wijngaarden rond Acerenza. De Aglianico druif wordt ook wel de Barolo van het Zuiden genoemd. Deze wijn heeft gedurende een periode van 24 maanden gelagerd op nieuwe eikenhouten vaten.
  • Kleur: dieprood.
  • Neus: complexe aroma’s van braam, zwarte bes, kruiden en balsamico.
  • Smaak: “full-bodied”, ronde wijn met tonen van cassis, zwarte kers, tabak, ceder en een hint balsamico. Mooi in balans met een lange, krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met vleesgerechten, wild, gevogelte, paté, stoofschotels en oude kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.